8 съвета за инвестиране при покупка на нов апартамент

Мечтаете си за бъдещ дом? 

Най-добрата инвестиция в живота Ви е покупката на жилище, било то нов апартамент или старо строителство. 

Ако Ви предстои първа покупка на жилище, то ние ще Ви дадем полезни съвети, за да преминете по-лесно през процеса.

 

1. Определете бюджета си

Преди да инвестирате в ново жилище – апартамент, е жизненоважно да сте подсигурили бюджета си – ипотечен кредит или лично финансиране. И при двата случая е важно да имате отделен личен капитал, който значително ще намали разходите Ви по кредити.

 

2. Не подценявайте текущите разходи

Уверете се, че сте предвидили достатъчно средства за лихви, застраховки и обзавеждане. А когато сте закупили идеалният апартамент, направете всичко възможно, за да предотвратите възникването на скъпоструващи проблеми с поддръжката, ако е старо строителство, като например, бъдете сигурни, че са подменени остарялата инсталация, кранове и т.н.

В този случай бихме Ви посъветвали да инвестирате в покупка на ново жилище, което е енергоспестяемо и със сигурност няма да Ви се налага да извършвате основен ремонт.

 

3. Купувайте в район на растеж

Опитайте се да изберете новото си жилище в район, който е комуникационен, има паркове в близост, или в бъдеще ще има търсене под наем, ако решите да го отдавате на наематели. Закупуването на имот в близост до транспорт, университети и училища ще го направи по-привлекателен за наемателите, както и ще вдигне значително цената на апартамента при препродажба. 

 

4.Бъдете реалисти по отношение на инвестиционните си цели

Търсите ли бърз растеж на капитала или искате да задържите имота в дългосрочен план? В периодите на бум е много по-лесно да се ремонтират имоти и да се обръщат с цел бърза печалба. В по-бавни икономически времена може да са необходими много години, за да се постигне същият растеж.

 

Прогнозите за 2023 г. в запазване на стабилен пазар на недвижимите имоти у нас, като прогнозите са да има повече търсене на ново жилищно строителство на апартаменти от купувачи. 

 

Вижте още: Покупка на нов дом директно от строителя

5. Търсете жилище, а не лукс

Не забравяйте, че жилището трябва да бъде функционално, с добро изложение, с добро разпределение на помещенията. Не се вманиачавайте да купувате апартамент само защото има стилен интериор.

 

6. Купувайте с главата, а не със сърцето си

Когато търсите жилище, е много лесно да се поддадете на емоциите си. Макар че домът е в престижен квартал и може да има зашеметяваща гледка, ремонтът му може да се окаже кошмар заради разходите за подпорна стена или изкопни работи. Уверете се, че сте претеглили плюсовете и минусите.

 

Вижте още: Предимствата на инвестирането в ново жилище

 

7. Все още изплащате собственото си жилище?

Не е необходимо собственото Ви жилище да е напълно изплатено, преди да закупите друг имот, но е важно да се чувствате комфортно с текущите си нива на задлъжнялост. В идеалния случай бихте искали да сте изплатили голяма част от собственото си жилище и да контролирате други дългове.

 

8. Направете инспекция на сградата

Преди да сте се ангажирали с „предварителен или окончателен“ договор за покупка, отделете време, за да разберете доклада за сградата, за да избегнете скъпи ремонти впоследствие. Термитите са един от потенциалните проблеми, за които трябва да внимавате.

 

За всички Ваши притеснения е необходимо да се доверите на доверен инвеститор и при необходимост.

 Ние от Воослей сме строителна фирма в гр. Разград с дългогодишен опит в проектирането на нови и висококачествени апартаменти в модерни жилищни сгради. 

Можете да се свържете с нас за консултация и ние ще Ви посъветваме за всеки етап от строителството на бъдещия Ви дом. 

 

Facebook
LinkedIn
Email
Twitter
Telegram
WhatsApp

Разледайте и другите ни публикации