Видове изолация: Пълен наръчник за избор на правилната изолация за Вашият дом

Видове изолация: Пълен наръчник за избор на правилната изолация за Вашият дом

Изолацията се предлага в много форми и няма два еднакви вида изолация. Това не означава, че единият вид е по-добър от другия, просто различните видове са предназначени за различни приложения. Тъй като изолацията действа като бариера срещу загубата на топлина през зимата или увеличаването на топлината през лятото, някои видове се справят по-добре на определени места от други.

Но как да определите какъв тип изолация да използвате за Вашият проект? И защо това решение е толкова важно? Нека да видим някои статистически данни, за да добием по-добра представа.

Средно едно домакинство изразходва около 45% от общото потребление на енергия за системи за отопление и охлаждане. За да поставим това в перспектива, ако едно семейство плаща средно по 100 лв на месец за ток, почти половината от това са отопление. 

Според Energystar.gov правилното изолиране на вашия дом може да намали разходите ви за отопление и охлаждане с до 15%. Има и други енергоспестяващи техники и технологии, които могат допълнително да намалят консумацията Ви на ток. Например, използването на интелигентен AC контролер или интелигентен термостат намалява консумацията на енергия с до 25%.

Ако Ви предстои строителство можете да свържете с нас.

 

Важни фактори при избора на правилната изолация за Вашият дом


Важно е да запомните, че ефективността на изолацията на дома зависи от това колко добре е монтирана и дали е подходяща за вашето местоположение и климат. Ето защо, преди да разгледаме многото видове изолация, е важно да имате предвид тези три фактора:

 

  • Каква е нужната R-стойност на площта, която мислите да изолирате

R-стойността на различните типове изолация помага да се определи цялостната й устойчивост на проводим топлинен поток. Колкото по-голяма е R-стойността на изолационния материал, толкова по-ефективен е той. Препоръките за R-стойност могат да варират в зависимост от вашия климат и местоположение.

 

  • Какъв Ви е бюджета

Ако планирате да изолирате голяма част от дома си, разликата в цената между различните видове изолация може да достигне няколко стотин лева. Имайки предвид разходите, също така е важно да запомните, че повечето изолации се изплащат в дългосрочен план. Спестяванията на енергия в сметките ви за отопление и охлаждане заедно с ползите за здравето, които някои от по-скъпите изолационни форми осигуряват, ще си струват допълнителни разходи.

Трябва да вземете предвид и други фактори, като експлоатационните показатели на изолационния материал, лекотата на монтажа, количеството рециклирано съдържание в материала и въздействието му върху качеството на въздуха. Друг важен фактор е запалимостта. Някои видове се запалват по-лесно от други. Ще обсъдим този фактор подробно за всеки тип изолация.

Ако Ви предстои строителство можете да свържете с нас.

 

6 вида изолационни материали

1. Стиропор

видове изолация

Стиропора има най-широко приложение и е най-използваният вид изолация. Предлага се в различни плътности и дебелини. В резултат на това тяхната полезност е доста широка и те могат да се прилагат в почти всяка част на вашия дом. Те са ефективни като обшивка на стени (както вътрешна, така и външна), като изолация на покриви, а също и като изолация на основи по време на строителство.

Изолацията от твърда пяна има още три вида: полиизоцианурат, екструдиран пенополистирол, експандиран пенополистирол. 

 

Плюсове: Изолацията от стиропор предлага почти двойна R-стойност от всеки друг изолационен материал за същата дебелина. Те помагат за намаляване на топлопроводимостта през дървени и стоманени шипове. Освен това те са по-здрави, водоустойчиви, по-лесни за работа и пропускливи за водни пари.

Минуси: Инсталирането на изолация от стиропор може да бъде доста скъпо върху съществуващите стени. Ще трябва да съборите стената и да я изградите от нулата с нейната изолация. Така че за предварително построени домове е по-добре да изберете от другите видове изолационни материали. домове е по-добре да изберете от другите видове изолационни материали.

2.Изолационни форми с оставащ кофраж

Воослей

Изолираните бетонни форми (ICF) са H-образни конструкции, състоящи се от две бетонни стени, които се изливат между плоскостите изолация. Те образуват въздушна възглавница между двете стени, което води до висока термична устойчивост до R-20.

 

ICF са идеално решение за изграждане на енергийно ефективни домове и могат да се използват за почти всяка жилищна, търговска и промишлена сграда. Изолираните бетонни стени изглеждат много подобни на традиционно изградените стени, въпреки че са малко по-широки. Конструкцията е подсилена със стоманени пръти. Ако стените не изискват стомана или бетон, за да поддържат конструкцията, може да се напълни повече изолация, за да се увеличи R-стойността.

 

Плюсове: Изолираните бетонни форми могат да укрепят стените на вашата къща. Освен това спестяват до 20% от енергията, използвана за отопление и охлаждане. Друго предимство е контролът на шума и температурата.

Минуси: Насекомите и подземните води могат да повредят структурата, тъй като лентата от пяна не е водоустойчива или устойчива на насекоми. Този тип изолация също може да се окаже доста скъп и може да не е най-ефективният метод, тъй като топлината все още може да изтече през неизолиран бетон. Ако правите ново строителство, този тип изолация е подходящ за Вас.

3.Вдухана изолация

Вдухана изолация

Вдуханата изолация също е един от най-разпространените видове изолации, които се използват в момента. Той е или директно оформен като насипен материал, или натрошен на по-малки парченца и гранули, което му придава пухкав вид. Издуханата изолация е много полезна, защото можете да я използвате в стени, тавани, пространства за обхождане и тавани, без да нарушавате конструкциите. Това го прави идеален за помещения, където нормалната изолация не би била подходяща.

Насипната изолация най-често се изработва от фибростъкло, целулоза или минерална вата. Продава се в чували и най-често изисква специално оборудване за продухване в кухините на сградата.

Стандартното издухано фибростъкло осигурява R-стойност от 3,2 на инч, докато не съдържащото химикали фибростъкло предлага 4,2 на инч.

Плюсове: Вдуханата изолация обикновено е много екологична, защото е направена от рециклиран отпадъчен материал. Той е лесен за използване и е ефективен в малки площи, където други форми на изолация не биха работили, особено около тръби и тръбопроводи. Можете да го използвате повторно, като съберете материала с помощта на вакуум и го преместите, ако е необходимо.

Минуси: Зоната трябва да бъде правилно запечатана.Може да изисква професионалист за монтаж, ако използвате целулоза с насипен пълнеж. Ако не е запечатан правилно, този тип изолация е доста податлива на мухъл.


4. Лъчиста бариера

Лъчиста бариера

Отразителната изолация и лъчистата бариерна изолация действат чрез отразяване на топлината, за разлика от повечето други изолационни материали, които действат чрез съпротивление на топлинния поток. По същата причина този тип изолация няма собствена R-стойност. В резултат на това можете да го инсталирате, за да охлажда вашите тавани.

 

Отразителната изолация включва лъчисти бариери като алуминиево фолио, заедно с подложки като полиетиленови мехурчета, картон, крафт хартия или пластмасово фолио в типичната система за изолация на дома. Поради начина, по който функционират, лъчистата бариерна изолация е най-ефективна в горещ климат.

 

Плюсове: Лесен за инсталиране, осигурява водна бариера и е добър за опаковане на тръбопроводи и тръби. Не се влошава с времето, както повечето други видове изолация. Те могат да намалят разходите за охлаждане с 5-10% в изключително горещи зони. Лъчистите бариери са лесни за инсталиране, следователно не изискват професионална помощ.

 

Минуси: Лъчистата бариерна изолация не е ефективна като зимен изолационен материал сама по себе си и обикновено се използва в комбинация с изолация от пяна. Неговата производителност може да бъде намалена от прости проблеми като натрупване на прах.

 

5. Спрей пяна
Спрей пяна

Изолацията от течна пяна за пръскане се напръсква, излива, разпенва или инжектира като течност, която се разширява и втвърдява, за да запълни наличното пространство. Тя е по-скъпа от другите видове изолация, но има по-висока R-стойност , като например уплътняване.

 

Изолацията от пяна със спрей ви позволява да покриете повече повърхност и ви дава лесен достъп до труднодостъпни места. Той ефективно запечатва всички пукнатини или празнини във вашия дом и намалява въздушния поток, намалявайки загубата на топлина. Този тип изолация има две често срещани форми – отворена клетка (по-малко плътна и пълна с въздух) и затворена клетка (клетки с висока плътност и изпълнени с газ). Обикновено се използва върху стени, тавански повърхности, под подове или дори под покрив.

Спрей пяната със затворени и отворени клетки имат R-стойности съответно 7 и 3,8 на инч.

 

Плюсове: Той е два пъти по-ефективен от изолацията от вата и може да запълни малки пукнатини и кухини, за да изолира по-добре. Намалява предаването на звука и не се нуждае от отделна бариера срещу пара.

 

Недостатъци: Изолацията от пръскаща пяна със затворени клетки е по-ефективна, но и по-скъпа от другите видове изолация. Изолацията от разпръсната пяна с отворени клетки е по-евтина, но по-водопоглъщаща . Следователно не трябва да се използва под земята или като изолация на пода. Тъй като е специфична работа ще трябва да наемете опит специалист, което допълнително ще увеличи Вашите разходи.

 

6. Структурно изолирани плоскости

Структурно изолирани плоскости

Структурно изолираните панели са строителни панели с висока производителност, които се състоят от две твърди дъсчени обшивки с изолационна пяна между тях. Тези панели се произвеждат при фабрични условия и се предлагат в различни размери. Сърцевината от пяна обикновено се прави от експандиран полистирол (EPS), екструдиран полистирол (XPS) или полиуретанова пяна (PUR), а структурните плоскости обикновено са ориентирани плоскости от нишки (OSB).

 

R-стойността на инч за EPS пяна е 3,6, XPS пяна е 5, а PUR пяна е 6,54.

 

SIP могат ефективно да блокират високочестотния шум, но не блокират нискочестотните звуци. Тъй като някои структурно изолирани панели се предлагат с размери 8 фута на 24 фута, монтажниците могат бързо да монтират цели стенни и покривни секции, което може да помогне за намаляване на времето за рамкиране.

 

Плюсове: SIP имат най-високата R-стойност на инч от всички видове изолация. Те са лесни за инсталиране и обикновено са покрити с фолио, което може да действа като бариера срещу влага. В допълнение, SIP предлагат спестяване на енергия до 12%.

 

Минуси: Ще трябва да отрежете пяната, за да пасне около препятствията, което може да намали нейната ефективност, освен ако не се използва в комбинация с уплътнителна пяна. SIPs не са устойчиви на насекоми и вредители, така че те трябва да бъдат покрити с инсектицид и все пак не са 100% безопасни. От друга страна, те имат силни херметични свойства. Ще ви трябва подходяща домашна вентилация, за да отговаряте на строителните норми и безопасността.

 

Видове изолационни материали

1. Изолация от пяна

Изолация от пяна

Изолацията от пяна обикновено е направена от пластмаси като полистирен, полиизоцианурат или полиуретан. По-рядко срещан тип е изолацията от циментова пяна. Изолациите от пяна се предлагат като твърди плочи от пяна, насипно пълнене или изолация от пяна със спрей.

 

Изолацията от пенополистирол може да бъде експандирана или екструдирана. Експандираният полистирен (EPS) е направен от предварително експандирани полистиренови перли и е твърд, издръжлив и със затворени клетки. Предлага се като насипен пълнеж и като дъски. Екструдираната полистиролова пяна (XPS), от друга страна, се продава само като твърди плоскости. Той е по-плътен и следователно по-здрав от EPS.

 

Полиуретанът (PUR) и полиизоциануратът (PIR) имат много подобна химия с леки химически вариации. PIR е подобрена версия на PUR и е по-пожароустойчив, както и по-добър изолатор. Като цяло полиуретанът и полиизоциануратът са икономични, лесни за инсталиране и силно устойчиви на механични и структурни повреди.2. Изолация от фибростъкло

Изолация от фибростъкло

Фибростъклото е един от най-често използваните видове изолационни материали. Изработен е от фини стъклени влакна, които са изпредени или издухани, за да се създадат плоскости, рула, насипен пълнеж и изолация от вата. Повечето производители използват около 40% до 60% рециклирано стъкло.

Въпреки популярността си, фибростъклото може да раздразни кожата и белите дробове. Затова експертите съветват да носите защитно облекло като ръкавици, маски и защитни очила повреме на монтаж.

 

3. Изолация от целулоза

Изолация от целулоза

Целулозната изолация се състои от до 85% рециклирана хартия, която първо се нарязва на малки парчета и след това се фибризира, за да се получи крайният продукт, обикновено с насипен пълнеж. Прилепва плътно към кухините на сградата, възпрепятствайки въздушния поток. Освен това производителите включват минерален борат и понякога амониев сулфат, за да направят продукта устойчив на огън и насекоми. Не изисква допълнителна бариера срещу влага и е подходящ както за нови, така и за съществуващи домове.

 

4.Изолация от минерална вата

Изолация от минерална вата

Изолацията от минерална вата се отнася до два вида изолационни материали – шлакова вата и каменна вата. Докато и двата са изкуствени, суровината и в двата вида е много различна. Например каменната вата се произвежда от естествени минерали като базалт или диабаз. Обратно, шлаковата вата е направена от шлака от доменни пещи (отпадъчен продукт от разтопен метал). Изолацията от минерална вата е огнеустойчива и се предлага като насипна изолация, ролки и изолация от вата.

 

5. Изолация от естествени влакна

Изолация от естествени влакна

Някои естествени влакна също могат да се използват като изолационен материал. Влакна като памук, овча вълна, слама и коноп се рециклират, за да образуват изолация. Тези материали обаче се нуждаят от химическа обработка, за да станат устойчиви на огън, насекоми и влага. Изолацията от естествени влакна обикновено се продава под формата на вата или панели.

 

Кой е най-добрият изолационен материал?

 

Технически няма „най-добър“ тип изолация. Всички различни форми идват с предимства и недостатъци и всяка е подходяща за различни цели. Окончателното решение за това какъв вид изолация ще работи най-добре за вашия дом зависи от това къде живеете, какви части от къщата изолирате, вашия бюджет и дали строите дома си или вече е построен.

 

Най-често срещаните форми на изолационни материали са фибростъкло, пяна и целулоза. Най-разпространеният тип изолация са вата, насипно пълнене, твърда пяна, а сега и пяна за пръскане. Въпреки че това са най-популярните видове, решението в крайна сметка се свежда до вашите специфични изисквания и нужди.

 

Ако Ви предстои строителство можете да свържете с нас!

Facebook
LinkedIn
Email
Twitter
Telegram
WhatsApp

Разледайте и другите ни публикации