Монолит, дървена конструкция или метална - Как да изберете правилната конструкция за Вашата къща? Woosley.eu

Монолит, дървена конструкция или метална – Как да изберете правилната конструкция за Вашата къща?

Изборът на видът строителство, който да използвате за строителството на Вашата нова къща може да бъде доста труден. От една страна бихте искали да следвате конвенционалната и добре позната система, за да не допуснете неприятни изненади, а от друга страна бихте искали да опитате по-новите, по-бързи и по-развити методи на строителство. Вземането на това решение може да бъде много по-лесно, ако сте наясно с плюсовете и минусите на основните строителни практики и дали са подходящи за Вашият регион.

Архитектите и инженерите, с които ще сте решили да работите, ще Ви дадат информация в тази насока, но е добре и вие да се запознаете, преди да започнете строителството. Изграждането на къща не е лесно и има много детайли, за които да помислите, преди да започнете да строите, но след като получите точната информация, ще бъдете по-добре подготвени да направите информиран избор, преди да започнете Вашият строителен проект. 

Предстои Ви строителство? Ние от строителна фирма Воослей, ще се радваме да се свържете с нас. Имаме над 20 г. опит в строителството и ще се радваме да обсъдим заедно Вашият проект. Обадете ни се на телефон 0888792282 или се свържете с нас на фейсбук страницата ни, или на имейл office@woosley.eu

 

Традиционното монолитно строителство

Монолитното се състои от строителни конструкции от единици, които са положени и свързани заедно с хоросан. Тухлите, камъкът и бетонните блокове са най-често използваните материали в зиданите конструкции.

Зидарията е популярна строителна техника по света, поради многото си предимства. Въпреки това, както при всеки метод на строителство, има и ограничения. Долу ще обобщим плюсовете и минусите на този тип строителство.

Плюсове: Зидарията е незапалима, така че подобрява противопожарната защита на сградата и нейните обитатели. Камините обикновено се правят от зидария по същата причина. Предлага висока устойчивост срещу гниене, вредители, време и природни бедствия като урагани и торнадо. Тъй като е издръжлив и устойчив, зидарията може да издържи голямо натоварване. Зиданите елементи увеличават топлинната маса на сградата. Имат по-дълъг живот от всеки друг тип сгради. Монолитните къщи имат по-висока пазарна стойност.

Минуси: Зидарията включва тежки материали като тухли, камък и бетонни блокове. Те не могат да бъдат транспортирани с конвенционални превозни средства. Стабилността на зиданите конструкции зависи изцяло от тяхната основа. Ако се появи някакво утаяване на основата, има вероятност от пукнатини, които трябва да бъдат поправени, за да се предотврати проникването на влага и образуване на мухъл. Дейностите по зидане не могат да се извършват по време на силен дъжд или условия на замръзване, тъй като хоросанът ще бъде сериозно засегнат. Зидария изисква достатъчно време и адекватно планиране на проекта и е сравнително по-скъп от другите методи. В зависимост от вида или зидарията може да е необходима специализирана работна ръка.

 

Дървена конструкция

Структурата на дървената рамка се формира от дървени греди. Структурата на дървото първо преминава през обработка, с цел да се предпази от термити и влага, преди да може да се сглоби, тъй като дървото е податливо на атака от термити и може да се компрометира от вода.

 

Плюсове: Строителството е сравнително по-бързо от конвенционалното. Дървените греди обикновено пристигат нарязани в правилният размер на строителната площадка, което намаля времето за строителство. Не се използва вода, така че работата обикновено е чиста и организирана.

 

Минуси: Тъй като конструкцията е направена от рамки, тоест от части, тя има ограничение на настилките, а работната сила трябва да бъде висококвалифицирана и специализирана. В зависимост от моментната цена на дървесината, може да струва по-скъпо и от конвенционалното строителство със тухли.

 

Метална конструкция

Този метод на изграждане е много подобен на дървената конструкци, но основното е, че профилите, вместо да са направени от дърво, са профили от поцинкована стомана. Затварянето в тази конструктивна система обикновено се извършва с циментирани плоскости, дърво и/или гипсокартон.

 

Плюсове:  Възможно е да се спечелите време в строителството. Има голяма прецизност в строителството, тъй като се произвеждат в контролирана среда и при високи стандарти и изисквания. Загубите на материали и количеството отпадъци също са значително намалени. Не е податлив на насекоми т.н.

 

Минуси:  Има ограничение в броя на палубите и работната сила трябва да е тясно специализирана – и следователно по-трудна за намиране и по-скъпа. Трябва внимателно да се избере производителя, тъй като има съществено значение към качеството на къщата.

Предстои Ви строителство? Ние от строителна фирма Воослей, ще се радваме да се свържете с нас. Имаме над 20 г. опит в строителството и ще се радваме да обсъдим заедно Вашият проект. Обадете ни се на телефон 0888792282 или се свържете с нас на фейсбук страницата ни, или на имейл office@woosley.eu.

Facebook
LinkedIn
Email
Twitter
Telegram
WhatsApp

Разледайте и другите ни публикации