Проектиране на еднофамилна къща - полезни съвети за семеен дом - Woosley

Проектиране на еднофамилна къща – полезни съвети за семеен дом

Когато проектираме еднофамилна къща трябва да обмислим не само дизайнерските елементи
на дома, но и практичността и функционалността на всекидневния живот в нея.

Надяваме се някои от тези идеи да ви помогнат при проектирането на еднофамилна къща.

 

Разположението

Страхотният дом винаги започва с разпределението. 

Ако искате да построите къща от нулата, това ще бъде нещото, за което ще искате да отделите най-много време. 

Има няколко ключови компонента, за които трябва да помислите, когато планирате разпределението на еднофамилна къща.

Ще има ли достатъчно естествена светлина и откъде ще идват източниците на естествена светлина? 

Можете ли да видите градината, басейна или други места, където децата ще играят, от най-използваните части на къщата?

Има ли достатъчно място за съхранение – особено на играчки, книги и игри?

 

Разполага ли новият ви дом със самостоятелни кътчета?

Въпреки че искате да имате няколко различни пространства, където семейството да бъде заедно, искате да имате и достатъчно самостоятелни  пространства, където да може да се уедините.

Това може да са стаи като кабинет или стая за отдих, или дори да се уверите, че спалните са подредени така, че хората да могат да се оттеглят на спокойствие, ако имат нужда от това. Затова имайте предвид гъвкавостта, когато проектирате пространства.

 

Как можем да виждаме децата и да ги държим под око? 

Това ще бъде по-важно, докато имате малки деца, но дори и когато имате по-големи деца, желанието да следите какво правят те продължава – то просто се измества към желанието да се контролира използването на интернет и други подобни неща (в сравнение с безопасността при игра в градината, басейна или спалните, докато са по-малки). 

Така че помислете за линиите на видимост и функционалността на разположението на стаите в зависимост от начина на функциониране на семейството. 

 

Помислете и за разположението на спалните, когато планирате еднофамилната  си къща. Докато децата са малки, ще искате спалните да са по-близо до основната спалня. Но когато децата пораснат, може би ще предпочетете те да са в своя собствена „зона“ в друга част на къщата! Помислете как всичко това може да се случи, когато семейството ви порасне и нуждите се променят. 

 

Съхранение

Едно нещо е сигурно – децата идват с огромно количество вещи – играчки, книги, игри, спортно оборудване, велосипеди и топки – и това са само някои от тях. 

 

И ако искате домът ви да остане приветливо място както за децата, така и за възрастните, ще трябва да се уверите, че нещата, които децата носят, имат къде да бъдат съхранявани. Затова се опитайте да включите толкова вградено пространство за съхранение, колкото позволяват пространството и бюджетът. Когато имате семейство, почти никога не можете да имате твърде много място за съхранение! 

 

Наличието на добри възможности за съхранение, където играчките могат да се прибират през нощта, също е важно, за да може домът да се върне към усещането за „по-възрастен“, когато децата спят – без всички играчки, които постоянно стоят в средата на дневната. Затова, когато планирате, помислете за:

Внимателно планирана кухня

Кухнята е сърцето на всички семейни къщи и обикновено е центърът на повечето домакинства. Нуждите на кухнята обаче се променят в зависимост от етапа на семейния живот, в който се намирате. 

 

Издръжливи покрития

Не забравяйте да помислите и за материалите и покритията, които използвате в дома си. Това може да ви помогне да избегнете непрекъснати спорове с децата за лепкави пръсти или мръсни крака. 

 

Как да проектирате подходящ за семейството дом

Помислете по-специално за избора на: 

 

  • подови настилки – полираният бетон или плочките са много щадящи за семействата и не показват толкова много мръсотия, колкото дървените подове

 

  • шкафове – помислете от какво да бъдат изработени те, за да избегнете начупването и повреждането им. 

 

  • нехлъзгащи се плочки – уверете се, че плочките, които използвате, имат висока степен на хлъзгане, за да избегнете неприятни падания, ако се получат разливи или се разхождат мокри крака 

 

  • тъкани – помислете за столовете, които избирате за масата за хранене или бар столовете. Избягвайте плата! Но също така избягвайте дизайни, които са трудни за почистване. Например табуретките и столовете от ратан изглеждат невероятно, но храната, залепнала в дупките, се почиства много трудно! Помислете и за избора на покритие за вашия хол. Кожата може да бъде добър вариант за много малки деца, тъй като може лесно да се избърсва. 

 

  • избягвайте острите ъгли, ако все още имате малки деца – например помислете за дизайна на островната пейка или за това каква маса за хранене да изберете. Избягвайте острите ъгли, ако имате малки деца, които ще тичат наоколо. 

Предстои Ви строителство? Ние, от строителна фирма Воослей, ще се радваме да Ви помогнем. Нашият 20 годишен опит в строителството на къщи ни дава опита и увереността да се справим с Вашият проект. Можете да се свържете с нас на телефон 0888792282 или на office@woosley.eu

Facebook
LinkedIn
Email
Twitter
Telegram
WhatsApp

Разледайте и другите ни публикации