Как да поддържате ОВК системите на дома си?

Как да поддържате ОВК системите на дома си?

Независимо дали притежавате къща от началото на века с камини във всяка стая, модерна къща от средата на миналия век с пещ или таванско помещение от 21-ви век с термостат, който се свързва с телефона ви, поддръжката на системите за отопление, вентилация и климатизация (ОВК) в дома ви е от решаващо значение.

Ще споделим някои експертни съвети, за да поддържате доброто функциониране на вашите ОВК системи. Това не само ще осигури безопасността и здравето на семейството ви, но и може да подобри стойността на дома ви.

Камини

Камина

Камините са очарователни и могат да допълнят съвременните ви отоплителни системи, стига да са добре поддържани. Най-важният компонент е коминът, в който могат да се натрупат креозоти и да станат силно запалими. В допълнение към спазването на практики за безопасно горене, добре е да възложите на професионалист да инспектира и почиства комина редовно.

 

Уреди

климатик

Следвайки указанията в техните ръководства, сменяйте филтрите на уредите за обработка на въздух и вода (системи за циркулация на въздуха, пещи и изсушители) и поддържайте компресорите чисти от препятствия. Това ще предотврати прегряването на горивните двигатели на уредите и ще им помогне да работят по-ефективно.

 

Термостати

климатик
Заменете старите термостати с програмируеми модели, след което ги използвайте, за да поддържате постоянство.

Прекалено честото преместване на цифрите нагоре и надолу намалява ефективността. Въпреки това, намаляването на температурите, докато сте навън, и повишаването им, когато наближите дома си, ще намали сметките за комунални услуги, без да натоварва системата ви.

Направете енергиен одит на дома

Ако смятате, че домашните ви системи не са толкова ефективни, колкото биха могли да бъдат, помислете за насрочване на професионален енергиен одит на дома – има частни инспектори, които извършват услугата, но вашият доставчик на комунални услуги може да предложи безплатна програма или програма с отстъпка. Нека професионалистът оцени структурата на дома ви и колко енергия губи той покрай вратите и прозорците, отоплението на водата, осветлението, уредите и системите за отопление и охлаждане. Ще разберете какво още можете да направите, за да увеличите енергийната ефективност на дома си, да намалите разходите за комунални услуги, да подобрите качеството на въздуха в помещенията и да поддържате системите си безопасно.

 

Подмяна на вашата ОВК система

Ако подменяте вашата ОВК система, вземете предвид оценката на сезонната енергийна ефективност (SEER) – колкото по-висока е оценката, толкова  е по-добре, и вземете предвид всички бъдещи разширения, които системата ще трябва да обслужва. Потърсете правителствени стимули, които могат да ви помогнат да се справите с първоначалните разходи, а след това следете за по-ниските сметки за комунални услуги, които вероятно ще дойдат, след като домът ви заработи по-ефективно.

 

Не позволявайте старата ОВК система да възпрепятства продажбата на дома ви след инспекция. Ако Ви предстои да продадете къщата си или да закупите нов дом, извършването на тези интелигентни актуализации са от изключително значение. 

Предстои Ви да закупите нов дом? Ние от Воослей ще реализираме проекта Ви от началото до края. Домовете, които строим са енергийно-ефективни и с качествено направена изолация, а за детайли може да се свържете с нас

 

 

 

 

Facebook
LinkedIn
Email
Twitter
Telegram
WhatsApp

Разледайте и другите ни публикации