Дали да се построи нова къща или да се купи готово жилище? Woosley

Дали да се построи нова къща или да се купи готово жилище?

Повечето купувачи на жилища прекарват много време и енергия в търсене или проектиране на „идеалния дом“, преди да подпишат договор или да отделят средства.

Обикновено в търсенето на жилище се вземат предвид местоположението, цената, пазарните тенденции, данъците върху имота и състоянието на имота. Освен това всеки купувач обикновено има списък с желания, който включва конкретни нужди (нещата, които купувачът трябва да има) и желания (характеристиките, които купувачът би искал, но без които би могъл да се справи, ако е необходимо).

Въпреки че процесът на закупуване на жилище включва няколко важни избора, едно от първите решения, които купувачите трябва да вземат, е дали да закупят съществуващо жилище или да построят ново.

Всеки път има своите предимства и недостатъци. Ето един поглед и към двете страни.

 

Закупуване на съществуващ дом

Покупката на съществуващ дом има две основни предимства: удобство и цена. След като получите предварително одобрение от кредитора си, можете да се огледате, да изберете жилище и да направите оферта.

 

Квалифициран агент по недвижими имоти може да рационализира процеса, като ви помогне да намерите подходящи имоти, да ви насочи при преговорите и да ви съдейства при оформянето на документите. След като офертата ви бъде приета, може да успеете да сключите сделката и да се нанесете в нея в рамките на месец или два, в зависимост от обстоятелствата.

 

Въпреки че процесът включва многобройни етапи – като финансиране, огледи на жилища, подаване на оферти, проверки на жилищата и приключване – удобството да се нанесат веднага е достатъчно убедително за много хора, за да изберат съществуващо жилище вместо строеж.

 

Графици и разходи

Нуждата от закупуване на готов за нанасяне дом може да бъде особено актуална за купувачи с кратък график, като например тези, които се местят заради нова работа или чиито деца ще започнат да учат в ново училище.

 

Освен това има и разходи. В много (но не във всички) случаи е по-евтино да се купи съществуващо жилище, според данни, събрани от Националната асоциация на строителите на жилища.

 

След като сте намерили перспективно, съществуващо жилище, използвайте ипотечен калкулатор, за да получите по-добра оценка на общите разходи за закупуване на това жилище въз основа на днешните лихвени проценти.

 

В зависимост от целевия ви пазар на недвижими имоти цените на съществуващите жилища може все още да са доста благоприятни след финансовата криза и жилищния срив, които значително понижиха цените на недвижимите имоти в цялата страна.

 

Удобство срещу персонализация

Друга причина, поради която съществуващият дом може да е по-добър вариант, е ако искате да сте в определен утвърден квартал – близо до работа, училище, приятели и/или семейство. Има вероятност домът да е със зряло озеленяване, така че няма да се налага да се притеснявате за създаване на тревна площ, засаждане на храсти и чакане дърветата да пораснат. А ако искате да живеете близо до града, най-добрият ви залог ще бъде съществуваща къща, тъй като по-голямата част, ако не и цялата земя, вече ще е застроена.

 

От друга страна, най-същественият недостатък на покупката на съществуващо жилище може да е, че няма да получите точно това, което искате.

 

Предимства на изграждането на нов дом

Строежът на нов дом не предлага същото удобство като покупката на съществуваща къща. Не само че трябва да намерите земя, която може да не е в съществуващ квартал, но и да предвидите време за намиране на архитект или строител и за избор на всеки елемент от новата структура.

 

Присъединяването към съществуваща разработка може да улесни процеса, но може да ограничи възможностите ви за избор. Трябва да се погрижите и за системите, например дали земята ви дава достъп до общинска вода и канализация или изисква кладенец и септична система, както и за всички екологични и други разрешителни.

 

Голямото предимство е, че е много по-вероятно да получите точно това, което искате. За много хора само този фактор е достатъчен, за да изберат да строят, а не да купуват. Все пак има и други предимства, като например възможността за създаване на по-ефективен дом, който отговаря на новите енергийни норми и стандарти за отопление, вентилация и охлаждане, както и за изолация и филтриране на въздуха. По-добрата ефективност е полезна за околната среда и може да ви спести пари от сметките за комунални услуги всеки месец.

 

По-добро за околната среда и възвръщане на инвестициите

Още едно предимство? Новата къща може буквално да е по-добра за вас. По-старите жилища могат да съдържат азбест, оловна боя или мухъл. Освен това тя може да бъде построена със специфични материали, което я прави по-благоприятна за околната среда.

 

Въпреки че първоначалните разходи за строителство могат да бъдат по-високи, може да се окаже по-лесно да възвърнете инвестицията си. „Можете да имате по-значителни печалби при препродажбата на новия си дом. По-новият дом обикновено е по-привлекателен от по-стария дом за повечето хора. Освен това новият дом ще изисква по-малко ремонти и по-малко поддръжка, което може да спести както пари, така и време.

 

Разгледахме и двете гледни точки, а решението за закупуване на готов жилище или проектирането на нов дом по Ваш проект оставяме на Вас! Ние от Воослей имаме дългогодишен опит в строителството на еднофамилни къщи, както и строителството на многофамилни жилищни сгради.

 

Свържете се с нас и ще Ви помогнем да вземете решение при покупката на първия си дом!

Facebook
LinkedIn
Email
Twitter
Telegram
WhatsApp

Разледайте и другите ни публикации