Какви са етапите на строителство на къща

Строителство на еднофамилна къща

Какви са етапите на строителство на къща и за какво да внимавате

Строителстовто на къща е важна крачка

Строителството на къща от нулата има неоспорими предимства. Нова къща може да бъде проектирана точно за вашите нужди. Тя идва с малко, ако изобщо има такива, скрити проблеми. Използвате само строителни материали, които познавате и харесвате. В къщата са вградени нови предимства и екстри, а старите проблеми са избегнати. Така че не е изненадващо, че повечето хора биха избрали да построят собствен дом, вместо да си купят стар.

Днешно време се предлагат най-различни видове къщи, с най-различни дизайни. Поради богатия избор на съществуващ жилищен фонд, плюс по-високите разходи за строителство на къща, повечето потенциални собственици на жилища купуват вече изградени такива. И това изобщо не е лош избор. Повечето къщи са достатъчно издръжливи, за да издържат десетилетия, лесно могат да бъдат преустроени и имат потенциал да увеличат на стойността си в зависимост от локацията.

В долните редове обобщим как протича едно строителство на къща и за какво да внимавате.

ТРЯБВА ЛИ ДА СИ НАЕМЕТЕ СТРОИТЕЛНА ФИРМА 

Когато решите да строите къща, обикновено е най-добре да го направите чрез лицензирана строителна фирма. Ако Ви боли зъб, не се опитвате да си го оправите сами, нали?! Строителната фирма, ще Ви спести много време, пари и нерви. Също така, ще Ви предпази от много „препъни камъчета“.

Много малко хора са квалифицирани да действат като главен изпълнител. Строителството на къща изисква координация на много действия – координация на екипите и подизпълнители, поръчка и доставка на материали, общински инспекции, безопасност на труда и др.

Ще се радваме да се свържете с нас за допълнително информация или консултации.

ПОДГОТВЯНЕ НА СТРОИТЕЛНАТА ПЛОЩАДКА

Строителството започва с почистванетоп на строителният терен от храсти, боклуци и т.н. до ниво терен и около планирания периметър на къщата. За най-бърза и ефективна работа се използва багер и самосвал. Знаете, че в България проблемът със отпадъците и сметищата е голям, затова изхвърлянето трябва да се прави само на регламентирани места. След това, геодезист ще раздели партидата въз основа на оригиналните чертежи, които показват границите на имота. За да предоставят необходимите условия на труд за работниците, се подсигури място за почивка и задължително тоалетни. Важно условие е да поръчате временни комунални услуги от енергийната компания. Това се прави с молба за присъединява към съответното електроразпределително дружество.Съответно ще трябва да се наеме и електротехник, който да свърже временно електрическо табло.

ИЗКОП И ИЗЛИВАНЕ НА ОСНОВИТЕ

Строителната площадка се оформя с изкопа . Тук вече ще можете да видите реалните размери на вашата къща. Изкопът и изливането на основите е едно от големите пера в разхода за къщата. Също така е много трудоемко и опасно, тъй като се случват много инциденти.

ВАЖНО: Ако сте решили да работите със строителна фирма, плащанията се случват по предварително договорен план. Случват се на различни етапи на завършеност и са индивидуални за всеки проект.

 

ВиК и ЕЛ. ИНСТАЛАЦИИ

Тръбите се полагат от водопроводчици и тези тръби по-късно се покриват. Ако електрическите линии ще преминават през бетонната плоча през метални тръбопроводи, сега е моментът тези канали да бъдат прокарани.

 

КОНСТРУКЦИЯ, СТЕНИ И ПОКРИВ

С приключването на изкопните работи и основите, ще започнете малко по малко да виждате новият Ви дом. Дърводелците за рамкиране ще пристигнат, за да поставят дървената конструкция(ако използвате такава) за подовете, стените и таваните, след което ще продължат с облицовка, сайдинг и покрив. Тази работа може да се случи със забележителна бързина. След седмица-две може изведнъж да разпознаете тази конструкция като къща, пълна със стени и покрив.

 

ИНСТАЛИРАНЕ НА ЕЛ.ИНСТАЛАЦИИ, ВОДОПРОВОДИ И ИЗОЛАЦИЯ

Сега работата по интериора във вашата къща започва с пристигането на зидари, електротехници, водопроводчици и специалисти по ОВК.

Зидарите изграждат комина, ако домът ви е проектиран да има такъв. Това обикновено включва нанасяне на тухлен или каменен фурнир върху основа от бетонен блок, положена от изпълнителя на основата.

Електричарите и водопроводчиците извършват грубата работа за електрически инсталациите, водопроводни тръби и канализационни системи на ОВК.

Извършват се проверки за груби инциденти. Организирането на разрешителни и проверки се извършва от изпълнителя. Ако се справяте сами с тази работа, отговорността за проверките пада върху вас.

 

БОЯДИСВАНЕ И ДОВЪРШИТЕЛНИ РАБОТИ

След като работата по монтажа на гипс картон и грундирането на стените приключи, е време да поставите бояджия.

Стените се боядисват, а таваните или се боядисват или се завършват с текстура. Това е работа , която можете и сами да направите, ако искате да спестите пари. Но имайте предвид, че си е пипкава работа и се изисква прецизност.

 

ПОДОВА НАСТИЛКА

Поставете подовите настилки (или подови покрития) в цялата къща. Опциите за подови настилки включват килими, твърда дървесина, ламиниран паркет, керамични плочки, луксозна винилова дъска и дървени подови настилки.

Едно от най-големите предимства при строенето на къща от нулата е, че можете да си я направите точно както искате. От използваните материали до само разпределение, всичко ще е точно според Вашите нужди. Освен всичко, къщите са за предпочитане в цял свят поради своята самостоятелност, уют и удобства.

Facebook
LinkedIn
Email
Twitter
Telegram
WhatsApp

Разледайте и другите ни публикации