Желязото поскъпна с 20%

Защо новото строителство поскъпва?

Какви са причините за поскъпване на новото строителство и какво можете на направите?

От началото на годнита цените на новото строителство вървят стремглаво нагоре. Анализите показват, че няма признак в близко бъдеще да се нормализират. Всеки, който е решил да строи или да ремонтира и неминуемо е усетил това поскъпване. Какви са причините за поскъпналите строителни материали и как това оказва на вашето строителство, ще се опитаме да обобщим в следващите редове.

Една от причините за това увеличение е поскъпването на желязната руда. Както знаете желязото е един от основните материали, които се изпозлват в строителството.  Един от сновните фактори за това поскъпването е, че предлагането не успя да се справи с търсенето в Китай. А именно те са основният консуматор на желязна руда. През последните години, както и след пандемичната обстановка, строителството в Китай отново започна на пълни обороти.

Най-големият консуматор на желязо в света е Китай

 

Очакванията са цените да достигнат до 200 долара за тон( https://www.lme.com/en-GB/Metals/Ferrous/Steel-Rebar#tabIndex=0 ), надминавайки рекордните 194 долара, достигнати преди повече от десетилетие. Китайските производители на стомана продължават да увеличават продукцията си, въпреки опитите на китайското правителство да ограничи въглеродните емисии.

Друга основна причина за това поскъпването на строителството е покачването на цените дървените материали и шперплата. Търсенето на дървесина нарасна през лятото на пандемията. Много собственици на къщи останаха вкъщи, вследствие на затварянето на офисите. С време и пари на ръка хората решиха да подобрят новото си работно място(домът си) чрез дозастрояване, изграждане на навеси, ремонт на огради и т.н.

 

Цената на дървените материали поскъпна с 20% за последните 3 месеца

Поради новата тенденция в световен мащаб за работа от вкъщи, хората осъзнаха, че няма нужда да живеят близо до работа и започнаха да се изнасят извън градовете. Това доведе до увеличаване на новото строителство на еднофамилни жилищни сгради и от там до по-голямо търсене за строителни материали и до покачване на цените.

Ако сте решили да строите къща, би било възможно най-рано да говорите с фирмата изпълнител. Това ще Ви помогне да договорите по-ниски цени, тъй като цените се променят в рамките на няколко дена.

Facebook
LinkedIn
Email
Twitter
Telegram
WhatsApp

Разледайте и другите ни публикации