Какво предизвика рекордното повишение на инфлацията?

Недвижим имот за борба с инфланцията

Нивата на инфлация, които наблюдаваме напоследък са изключително тревожни. Не сме виждали такъв ръст последните 10 години и поради това бъдещето става все по-несигурно и непредвидимо.  Каква е причината за инфлацията и какво можете да направите, за да се предпазите от нея?

През последните 2 години много области от живота ни се промениха и виновен за това е COVID-19 и по-специфично нашето ударно връщане към нормалният живот. Пътуваме и се връщаме в офисите. Ресторантите са отворени. Големият план с стимулиране на САЩ, в комбинация с $2 трилиона спестявания през последната година, накараха хора да харчат… е, сякаш сме били под карантина последната година.

Икономика, която се възстановява е страхотно. Това, което притеснява икономистите е страничният ефект. Ако купонясваме сякаш сме през 20-те, харчим твърде много за кратко време, това  може да доведе до свръх търсене, което може да доведе до голяма инфлация.

 

Какво предизвика рекордното повишение на инфлацията?

Чували ли сте как някой се оплаква, че преди за 5 долара е можел да отиде на кино и да си купи пуканки? Те говорят за инфлация – покачването на цените са стоките и услугите.

Това е естествен процес в икономиката, който, в повечето случаи, се покачва с бавни и стабилни темпове. Когато се сблъскаме с бедствие, като глобална пандемия, това бавно покачване може да се ускори. Последните доклади от Бюрото по трудова статистика на САЩ показват, че Индексът за потребителските цени(CPI),мярка за инфлация, се е покачил с 5% за последната година. Това е най-голямото повишение от 2008 г. насам – което, не е случайност, беше последния път, когато бяхме в криза.

Това е резултат от няколко фактора. От една стана нивата на безработица паднаха с 5%(срещу 11,2% през юни 2020) и американците имат допълнително $2 трилиона, които спестиха през последната година. От друга страна производителите и търговците на дребно докладват недостиг на почти всичко – от памперси до пилешки крилца.

Всичко това, рисува една картина на икономика, която се движи много бързо и волатилно и която има недостиг на стоки и материали и подчертава въпроса:
Колко дълго ще продължи инфлацията?

Един от начините, за да се предпазите от негативен отговор на този въпрос е да инвестирате в активи, които ще ви предпазят от инфлацията. Нещо, което да върви в обратна посока или нещо, което да няма големи флуктоации в цените.

Няколко активи са спрягани са добри срещу инфлацията – някои облигации, злато и недвижим имот.

 

Как да използваме недвижимият имот срещу инфлация?

 Недвижимият имот има няколко добри страни. Едната е ефекта на инфлацията върху кредита. При покачване цената на имота, намалява реалната стойност на кредита, който плащате и се получава нещо като отстъпка. В резултата на това цената на имота се увеличава, но фиксираната ви лихва остава същата.

Инфлацията също е от полза на собствениците на имоти, които отдават жилищата под наем, защото по-високи цени, означават и по-високи наеми. Ако успеете да увеличите наемите и в същото време месечните ви вноски по кредита останат същите, това означава повече пари във вашият джоб.

В заключение, недвижимият имот е добро средство против инфлацията, защото стойността им се покачва със стабилни темпове във времето. Повечето от имотите, които се сринаха по време на криза от 2008 г., цените им се върнаха към нивата, които бяха преди кризата.

Има някои аспекти от инфлацията, които просто не можем да избегнем – от високи цени на потребителските стоки до увеличаване на лихвените проценти. Добрата новина е, че недвижимият имот е добро средство да се защитите срещу инфлацията.

Източник: https://www.forbes.com/sites/forbesrealestatecouncil/2021/09/28/is-real-estate-a-hedge-against-inflation/?sh=1549a3119da9

Четете още полезни статии от блога на строителна фирма „Woosley“.

Facebook
LinkedIn
Email
Twitter
Telegram
WhatsApp

Разледайте и другите ни публикации