Воослей - изливане на бетон

10 впечатляващи факта за бетона

 

  1. Бетонът е най-използваният материал в света

Може би не е изненада, че бетонът е изключително широко използван, всъщност той се използва повече от всеки друг материал в света – може би защото инертните материали и водата, използвани за производството на бетон, са достъпни почти навсякъде. По-изненадващо е обаче, че всяка година се използват 20 милиарда тона бетон, като най-големият потребител на бетон в света е Китай, където се произвежда половината от световното количество бетон годишно!

 

  1. Бетонът и циментът не са едно и също нещо

Да се смята, че „бетон“ и „цимент“ са идентични, е все едно да се каже, че брашното е същото като тортата. Само около 10-15 % от бетона е цимент, който сам по себе си се състои предимно от вар; между 60 и 65 % се състоят от пълнител като чакъл или пясък, а 15-20 % са вода.

 

  1. Древните римляни са усъвършенствали бетона – и той продължава да съществува и днес

Той се е образувал по естествен път в Израел преди дванадесет милиона години, а древните египтяни са използвали един вид бетон в пирамидите в Гиза, но римляните са тези, които са усвоили умението на бетона. Най-известен е Пантеонът в Рим, построен около 120 г., който все още е най-голямата неподдържана бетонна конструкция в света.

 

  1. Името на портландцимента идва от варовика с подобен цвят

Разработен през 1824 г. от Джоузеф Аспдин, портландциментът днес се използва широко като пълнител за повечето бетони. Аспдин нагрява варовик и глина, за да получи мазилка, която може да се представи за търсения варовик Портланд, Дорсет. Той бързо открива, че може да се използва за строителство на къщи и патентова материала.

 

  1. Бетонът е използван за откриване на вражески самолети през Втората световна война

Забележително е, че в началото на Втората световна война са използвани бетонни „звукови огледала“ за ранно предупреждение за приближаващи самолети. Първоначално към тях са били прикрепени микрофони и са имали впечатляващ звуков обхват от около 43 км.

 

  1. Невероятно висока якост на натиск

Обикновено бетонът достига между 3000 и 7000 psi (налягане на квадратен сантиметър), но може да достигне и до 20 000 psi. Фактът, че Колизеумът, Адриановият вал и акведуктът в Понт дю Гар в Южна Франция все още стоят, свидетелства за това, че са построени с помощта на бетон. Когато е подсилен със стомана, той е още по-здрав и по-твърд.

 

  1. Бетонът и римляните

Думата „бетон“ идва от латинската дума „Concretus“, която в приблизителен превод означава „сраствам“.

 

  1. Бетонът се използва за мостове на магистрали и високи сгради

Почти всички мостове на магистрали използват бетон за палуби, тъй като той е по-лесен за поддръжка и по-евтин от стоманата. Той продължава да се използва при строителството на високи сгради; най-високата бетонна конструкция в света е Trump International Hotel and Tower, която се издига на 423 метра.

 

  1. Бетонът продължава да укрепва в продължение на десетилетия

След около четири седмици бетонът достига около 90% от крайната си якост. Въпреки това той продължава да укрепва в продължение на десетилетия след това, благодарение на превръщането на калциевия хидроксид в калциев карбонат, което се дължи на абсорбирането на въглероден диоксид с течение на времето. Някои бактерии също спомагат за укрепването на бетона!

 

  1. За изграждането на най-големия язовир в света са били необходими 16 милиона кубически метра цимент

Язовирната стена „Три ждрела“ в китайската провинция Хубей е най-големият обем бетон, изливан в рамките на един проект – но това не е единично изливане. През 17-те години на строителството са били необходими почти един милион кубически метра цимент годишно.

Facebook
LinkedIn
Email
Twitter
Telegram
WhatsApp

Разледайте и другите ни публикации