10 впечатляващи факта за бетона

Воослей - изливане на бетон

 

  1. Бетонът е най-използваният материал в света

Може би не е изненада, че бетонът е изключително широко използван, всъщност той се използва повече от всеки друг материал в света – може би защото инертните материали и водата, използвани за производството на бетон, са достъпни почти навсякъде. По-изненадващо е обаче, че всяка година се използват 20 милиарда тона бетон, като най-големият потребител на бетон в света е Китай, където се произвежда половината от световното количество бетон годишно!

 

  1. Бетонът и циментът не са едно и също нещо

Да се смята, че „бетон“ и „цимент“ са идентични, е все едно да се каже, че брашното е същото като тортата. Само около 10-15 % от бетона е цимент, който сам по себе си се състои предимно от вар; между 60 и 65 % се състоят от пълнител като чакъл или пясък, а 15-20 % са вода.

 

  1. Древните римляни са усъвършенствали бетона – и той продължава да съществува и днес

Той се е образувал по естествен път в Израел преди дванадесет милиона години, а древните египтяни са използвали един вид бетон в пирамидите в Гиза, но римляните са тези, които са усвоили умението на бетона. Най-известен е Пантеонът в Рим, построен около 120 г., който все още е най-голямата неподдържана бетонна конструкция в света.

 

  1. Името на портландцимента идва от варовика с подобен цвят

Разработен през 1824 г. от Джоузеф Аспдин, портландциментът днес се използва широко като пълнител за повечето бетони. Аспдин нагрява варовик и глина, за да получи мазилка, която може да се представи за търсения варовик Портланд, Дорсет. Той бързо открива, че може да се използва за строителство на къщи и патентова материала.

 

  1. Бетонът е използван за откриване на вражески самолети през Втората световна война

Забележително е, че в началото на Втората световна война са използвани бетонни „звукови огледала“ за ранно предупреждение за приближаващи самолети. Първоначално към тях са били прикрепени микрофони и са имали впечатляващ звуков обхват от около 43 км.

 

  1. Невероятно висока якост на натиск

Обикновено бетонът достига между 3000 и 7000 psi (налягане на квадратен сантиметър), но може да достигне и до 20 000 psi. Фактът, че Колизеумът, Адриановият вал и акведуктът в Понт дю Гар в Южна Франция все още стоят, свидетелства за това, че са построени с помощта на бетон. Когато е подсилен със стомана, той е още по-здрав и по-твърд.

 

  1. Бетонът и римляните

Думата „бетон“ идва от латинската дума „Concretus“, която в приблизителен превод означава „сраствам“.

 

  1. Бетонът се използва за мостове на магистрали и високи сгради

Почти всички мостове на магистрали използват бетон за палуби, тъй като той е по-лесен за поддръжка и по-евтин от стоманата. Той продължава да се използва при строителството на високи сгради; най-високата бетонна конструкция в света е Trump International Hotel and Tower, която се издига на 423 метра.

 

  1. Бетонът продължава да укрепва в продължение на десетилетия

След около четири седмици бетонът достига около 90% от крайната си якост. Въпреки това той продължава да укрепва в продължение на десетилетия след това, благодарение на превръщането на калциевия хидроксид в калциев карбонат, което се дължи на абсорбирането на въглероден диоксид с течение на времето. Някои бактерии също спомагат за укрепването на бетона!

 

  1. За изграждането на най-големия язовир в света са били необходими 16 милиона кубически метра цимент

Язовирната стена „Три ждрела“ в китайската провинция Хубей е най-големият обем бетон, изливан в рамките на един проект – но това не е единично изливане. През 17-те години на строителството са били необходими почти един милион кубически метра цимент годишно.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp