„Зелено“ строителство – За нуждата от въвеждане на устойчиви практики и продукти в строителството

След стремглавото развитие на индустрията във Великобритания през 18-ти и 19-ти век, вследствие от внедряването на машините в производствения процес, се зароди и въпросът за Устойчивото развитие.  Западният свят с болка разбра за вредите, които нанася върху обществото в името нa печалбата.  Поради това започнаха да насърчават политики, които да спрат или обърнат тази негативен ефект.

Строителната индустрия е една от  най-негативно въздействащите на околната среда отрасли.  Ако искаме да живеем в една по-добра среда за живот за нас и семейството ни, трябва да търсим алтернативи на конвенционалното строителство. Все повече компании разбират това и започват да разработват зелени и устойчиви методи на строителство , които хем са на по-конкурентни цени, хем с по-добри физични свойства. В момента на пазара се предлагат продукти от полимери, индустриален коноп, нанотехнологии и др. , които са един изключително добър заместител на сегашните продукти. Тези продукти не само подобряват околната среда, но подобряват и средата в която живеем. Например, една къща направена от индустриален коноп не хваща мухъл, тъй като пропуска изпаренията и запазва топлината вътре в къщата, което намалява разходите за отопление. Сами разбирате, че такава среда е по-приятна за живот, по-икономична и прави по-малко отпадък на строителната площадка и от там по-малко боклук в природата.


Повече от половината население живее в градове. Очаква се до 2050 г. 2/3 от населението на земята да е урбанизирано. В резултат се раждат мега градовете, които са най-големите консуматори на енергия, замърсяват най-много и оказват негативно влияние на климата на земята. Отговорност е на строителните компании да осигурят на хората едно по-плавно и безопасно строителство на тези градове. Длъжни сме да оставим едно по-хубаво място за живот след нас за нашите поколения. Това може да стане като всеки от нас, индивид или организация, направи леки промени в работата, ежедневието и мисленето си.

Facebook
LinkedIn
Email
Twitter
Telegram
WhatsApp

Разледайте и другите ни публикации