Видове строителни конструкции - Woosley

Видове строителни конструкции

Сградите са навсякъде около нас!  Виждаме ги всеки ден, докато шофираме или вървим пеша до мястото, където трябва да отидем.  Колко често обаче обръщаме внимание на детайлите на самите постройки?  Замисляли ли сме се някога от какво са построени сградите?  Каква е конструкцията?

Всички тези фактори са изключително важни при проектирането и строителството на една сграда. Ако Ви предстои нов проект, неимоверно ще се свблъскате с тези въпроси. Конструкцията на сградата е един от най-важните въпроси за решаване.
В следващите редове, ще Ви представим видовете контрукция и как да избере най- подходящият за Вашият проект. Преди това, ще е хубаво да си отговорите на няколко важни въпроса. 

 

Има ли фактори на околната среда, които трябва да се вземат предвид? – В днешно време всички искат да бъдат екологични, което е добра новина. Този въпрос ще ви позволи да видите потенциалните проблеми преди строителния процес и да направите необходимите промени още преди началото на работата.

 

Колко бързо трябва да бъде завършена сградата? – Някои хора искат сградите им да бъдат построени по-бързо от други, така че може да се наложи да се избере различен тип сграда, за да се постигнат желаните резултати.

 

Какви са разходите за материалите? – Цената на използваните материали може да ви накара да изберете различен тип сграда вместо друг.

Ето някои от строителните конструкции, които основно се използват при строителния процес:

 

  1. ДЪРВЕНА КОНСТРУКЦИЯ

ДЪРВЕНА КОНСТРУКЦИЯ

Сградите с дървена конструкция съществуват от много години и всъщност този тип строителна конструкция е най-старата от всички.  Това е и видът, който се използва най-много по света.  Тези строителни конструкции са изцяло изработени от дърво, което се реже, обработва против инсекти и след това се сглобява на място.  Това означава, че работниците подготвят шпилките, плочите, гредите и т.н. В контролирани условия и ги монтират на място, преди да монтират гипсокартона, ламперията и всички останали материали.

 

Предимствата на дървените рамкови строителни конструкции са, че материалите са възобновяеми, разходите са сравнително ниски и могат да се поставят сравнително бързо с помощта на основни строителни инструменти. Въпреки това, си има специфика и е важно да изберете строителна фирма, която е специализирана в строителство с дървена конструкция.

 

2. ЛЕКА МЕТАЛНА КОНСТРУКЦИЯ

ЛЕКА МЕТАЛНА КОНСТРУКЦИЯ

Металът става все по-често използван за строителството на някои сгради, тъй като позволява сградите да се строят много по-бързо.  Всички материали пристигат на строителната площадка готови за монтаж, много рядко се налага рязане на място. Всички греди,шпилки и плочи са изработени от метал.  Всяко парче метал е защитено с поцинковано покритие, което го предпазва от атмосферните влияния.  Понастоящем този материал се среща в повече търговски сгради, но някои собственици на жилища също избират да построят домовете си с него.

Когато обмисляте леката стомана за строителна конструкция, ще видите, че тя има много предимства.  Няколко от тях включват висока якост в сравнение с теглото на сградата, ниски разходи за конструкцията и възможност за бързо изграждане. 

 

3. СТОМАНЕНА КОНСТРУКЦИЯ

СТОМАНЕНА КОНСТРУКЦИЯ

Металната конструкция е малко по-различна от лекият метал, тъй като тя е много по-здрава и обикновено се използва за по-големи сгради.  Тези видове строителни конструкции се изработват от метални колони, които лесно поддържат по-големите плочи и покриви. Използва  се при много високи сгради, тъй като е лесно материалите да се издигнат нависоко с помощта на кран, преди бързо да се заварят заедно.

 

Предимствата на стоманената конструкция включват това, че е здрава, гъвкава при сглобяването, лесна за заваряване и бърза за монтаж.

Вижте също: Какво е значението на фасадата на сградата за в архитектурата? 

4. СТОМАНОБЕТОННА КОНСТРУКЦИЯ
СТОМАНОБЕТОННА КОНСТРУКЦИЯ

Високите сгради и паркингите обикновено се строят с бетонна конструкция, тъй като тя е по-здрава от много други строителни материали.  При изграждането на бетонната конструкция се използват стоманобетонни колони, както и стоманобетонни плочи и стаманобетонни греди за изграждане на носещата конструкция на сградата.  Повечето стоманобетонни елементи са лесно достъпни, но може да се окаже, че процесът отнема много време, ако трябва да се отлее на строителната площадка.  За съжаление, стоманобетонни конструкции често изискват бетонните компоненти да се отливат на място.  Това означава, че завършването отнема повече време поради процеса на втвърдяване.

 

Предимствата на бетонната рамкова строителна конструкция са, че при нея може да се използва рециклирана стомана за армираните стоманени части.  Бетонът също така може да бъде набавен на място и да се оформи в почти всяка желана форма.  

 

5.ПРЕДВАРИТЕЛНО ПРОЕКТИРАНА КОНСТРУКЦИЯ

Понякога най-добрата строителна конструкция е предварително проектираната, защото се сглобява бързо и можете да започнете да я използвате по-рано, отколкото сте предполагали.  Често можете да проектирате сградата така, че да отговаря на вашите спецификации, а след това елементите се изработват и сглобяват, за да бъдат изпратени на строителната площадка.

 

Предимствата на предварително проектираните сгради са, че се сглобяват бързо, здрави са и са лесни за персонализиране.  За съжаление, те са по-скъпи от другите видове сгради и трябва да съобразите проекта си с квадратна или правоъгълна форма.

 

Сега, след като познавате различните видове строителни конструкции в строителството, можете лесно да решите коя от тях искате да използвате в бъдеще за вашия дом, бизнес или друга сграда, от която се нуждаете.  Най-хубавото е, че можете дори да смесвате и съчетавате някои от тези строителни конструкции, така че да имате сградата, която най-добре отговаря на вашите нужди.

 

Обмисляте строителство? Ще се радваме да Ви помогнем. .  Имаме над 20 г. опит в строителството и ще Ви предложим професионално и качествено строителство на дома Ви. Обадете ни се на телефон 0888792282 или се свържете с нас на Facebook страницата ни, или на имейл office@woosley.eu

 

Facebook
LinkedIn
Email
Twitter
Telegram
WhatsApp

Разледайте и другите ни публикации