Какво е значението на фасадата на сградата в архитектурата?

Какво е значението на фасадата на сградата в архитектурата?

Тя е една от най-съществените части на цялостния дизайн на структурата, тъй като й придава индивидуалност и характер. Фасадата на сградата може да бъде с различни форми и размери, всъщност тя е една от онези части на структурата, които дават възможност на архитекта да експериментира, да покаже таланта си и да вдъхне живот на своите творения. От време на време хората свързват фасадата с по-старите сгради или с тези, които са престижни, но днес всяка сграда може да създаде разпознаваема фасада. Освен това хората свързват фасадата дори с нещо, което само допринася за естетическия фактор на строителната конструкция.

Всъщност, значението на фасадата в архитектурата е много повече от това. Поради тази причина ние ще разкрием още интересни свойства и характеристики на фасадата на една сграда.

 

Значението на фасадата на сградата в архитектурата

Фасадите са лицето на сградата и тази част от сградната обвивка служи за няколко цели. Нека да обсъдим най-значимите от тях:

 1. Добавя индивидуалност и характер

Добре, това трябваше да е номер едно. Фасадата на сградата е възможност да се постави акцент върху дизайна. Има безброй сгради, които се задоволяват със стандартен дизайн и перфектно изпълняват конструктивните разпоредби, но винаги им липсва идентичност, характер и индивидуалност. Фасадата може да изиграе огромна роля в това отношение, тъй като тя придава уникалност на структурата. Хубавият дизайн на една сграда допълва заобикалящата я архитектурата и инфраструктурата и допринася за естетиката и усещането на града или квартала, в който се намира.

 

 1. Играе ключова роля в енергийната ефективност

Освен че подобрява естетиката, фасадата играе ключова роля за енергийната ефективност и свързването на екстериора с интериора на сградата. Фасадата може да помогне за значително намаляване на сметките за енергия. Може да си помислите как, ами, фасадата свежда до минимум слънчевото греене, което от своя страна намалява охлаждащите товари на сградата, което в крайна сметка води до минимални сметки за енергия.

 

 1. Щит срещу природните стихии

Фасадата предпазва обитателите от вятър и дъжд, както и от екстремните температури и влажност. Фасадите са изключително популярни заради устойчивостта си на температура, атмосферни влияния и корозия, което в продължение на много десетилетия е ценна характеристика.

 

 1. Осигурява естествена вентилация

Фасадата по същество е външната обвивка на сградата. Защитата, осигурена от външната обвивка, потвърждава естествената вентилация. Това се постига чрез различни средства, като аспекти на дизайна, кухини на обшивката и механизирани прозорци. Също така фасадата гарантира, че комфортът на обитателите не се нарушава по време на суровите климатични условия като вятър, дъжд и сняг.

 

 1. Осигурява акустична изолация

Добре проектираната външна обвивка на фасадата осигурява висока степен на акустичен комфорт на обитателите в сравнение с обикновената фасада на сградата. Акустичният комфорт по никакъв начин не компрометира необходимата вентилация, въздухообмен и визуална връзка с екстериора.

 

 1. Предлага комфорт и повишава производителността

Успешно проектираната фасадна система на сградата дава възможност на обитателите да регулират проникването на светлина чрез няколко метода, като например засенчващи елементи.

. В допълнение към това тя позволява и регулиране на движението на въздуха и температурата с помощта на отваряеми прозорци, което повишава цялостното ниво на комфорт в сградите. Когато нивата на комфорт достигнат своя връх, по-добрата производителност на труда е съвсем очевидна.

 

 1. Осигурява допълнителна сигурност

Добрата фасадна система осигурява сравнително ненатрапчив метод за постигане на сигурност на сградата чрез правилно планиране и третиране на отворите в сградата, за разлика от конвенционалната система от решетки и скари.

 

 1. Добавя живот към структурата

Фасадите са резултат от усъвършенствани технологии и напреднали производствени процеси, което означава, че те са изключително устойчиви на външната среда. В сравнение с обичайно използваните външни бои, които могат да изглеждат размазани, да привличат мръсотия и прах, фасадите са здрави и устойчиви на атмосферни влияния, като тези сили ги правят изключително издръжливи и така издържат десетилетия. В допълнение към това с новите иновации в материалите, идеите и дизайна, фасадата на сградата продължава да разкрива редица възможности за сградите.

 

Избор на подходяща фасада на сградата

Правилното изграждане на фасадата е изключително важно, тъй като тя може да повлияе значително на осветлението, отоплението и вентилацията на сградата. Въпреки че има много фактори, които изискват внимание при изграждането на фасадата на сградата, един от най-трудните е – изборът на правилния материал. Също така, решението ви за правилния фасаден материал трябва да бъде взето, след като вземете предвид редица фактори, като например:

 • Водоустойчивост
 • Енергийна ефективност
 • Естетика и текстура
 • Универсалност
 • Екологичност
 • Устойчивост
 • Разходи.

 

Facebook
LinkedIn
Email
Twitter
Telegram
WhatsApp

Разледайте и другите ни публикации