Как да се подготвите за строежа на Вашата къща? Воослей

Как да се подготвите за строежа на Вашата къща?

Процесът на изграждане на нов дом започва много преди изливането на основите. Строителният процес е най-ефективен и гладък, ако първо разработите добър план и намерите честен и компетентен строител. За да избегнете скъпоструващи грешки по време на строителния процес, започнете с тези пет важни стъпки. Докато преминавате от къща мечта към реална къща, не забравяйте да задавате въпроси и да споделяте напредъка си с хора, които са преминали през този процес.

 

Планирайте бюджета си

Започнете да обмисляте бюджета още от момента, в който започнете да мислите за строеж на къщата си. Изработете си реалистична представа за това колко можете да си позволите да похарчите и колко ще Ви струва изграждането на нов дом. Фазата на планиране на бюджета всъщност е свързана с балансиране на желанията Ви с реалистична оценка на това, което можете да си позволите.

 

Това е сложен и продължителен процес, който наистина трябва да започне няколко месеца, преди даже да сте запознали проектиране. Като отправна точка помислете от колко стаи имате нужда и колко големи искате да са.

 

Съвети за бюджетиране

  • Бъдете внимателни с банките, които искат да Ви отпуснат повече пари, отколкото можете да си позволите – това беше една от причините за финансовата криза през 2008 г. Няма причина да строите къща, която струва максималната сума на кредита, одобрена от банката. Всъщност е много добра идея да не надвишавате тази сума. Разговорът с независим финансов консултант е чудесен начин да определите колко можете да си позволите за построяването на къщата си.
  • Планирайте около 3% непредвидени разходите. Почти всяко строителство в крайна сметка струва повече от първоначално планираното. Това често се случва поради промяна в цената на строителните материали, заради инфлационната криза или поради промени, които сте поискали по време на етапа на проектиране и строителство. Уверете се, че сте предвидили буфер в бюджета си, така че неизбежното превишаване на разходите да не доведе до спиране на строителният процес.
  • Вземете поне три оферти на изпълнители (и проверете референциите). В повечето случаи основната част от разходите за построяване на дом са парите, които ще платите на главния изпълнител, който ще управлява всички работници и подизпълнители, които работят по изграждането на Вашият дом. Съществува деликатен баланс между избора на изпълнител, който строи евтино, и такъв, който извършва качествена работа, използвайки добри материали. Започнете с получаване на препоръки от познати, които са били доволни от своя строител, след което внимателно разпитайте поне трима. Този процес ще Ви даде доста добра представа за това колко ще струва изграждането на Вашия дом.

 

Скрити разходи за изграждане на нов дом

Собствениците на жилища, които за пръв път ги придобиват, често са изненадани, когато започнат да изкачат скритите разходи свързани с притежаването на собствен дом. Построяването на първия Ви дом е свързано с много еднократни начални разходи, като например мебели, оборудване за тревни площи и градина, прозорци, интернет и медийни кабели. Притежаването на жилище е свързано и с текущи месечни разходи, които могат да Ви изненадат, ако не сте подготвени за тях – разходи като застраховка на жилището, данъци върху имота, услуги за поддържане на тревните площи, по-високи сметки и т.н. Ако досега сте били наематели, тези разходи могат да Ви изненадат неприятно.

 

Вижте също така: Най-честите грешки при строителство на нова къща

 

Изберете план на къщата

Много нови къщи се строят по планове от печатни каталози или онлайн източници. Намирането на подходящия план може да отнеме известно време. Като начало може да изберете любимия си дизайн на къща. Инспирирайте се от приложения като Pinterest и ако е необходимо, помолете строител или друг професионалист в областта на строителството – архитект или дизайнер – да ви помогне да изберете най-добрия план за Вашите нужди. Архитектът може, също така, да направи малки промени в плановете по отношение на размера на стаите, стила на прозорците или други детайли. Някои строителни предприемачи могат да правят леки промени в плановете на жилищата.

 

От друга страна, къщата, проектирана по поръчка, се създава специално за семейството, което ще живее в нея, и за мястото, на което се намира. В повечето случаи къщите, проектирани по поръчка, изискват услугите на лицензиран архитект. Те задават въпроси като: „Къде е слънцето спрямо парцела? Откъде идват преобладаващите бризове? Как можем да спестим пари от дългосрочните разходи за отопление и охлаждане?“ Архитектът трябва също така да зададе изчерпателни въпроси за Вашия начин на живот и предпочитания.

 

Независимо на какъв план ще се спрете, разумно е да изберете план, който ще отговаря на нуждите Ви за много години напред. Млада двойка например може да иска да планира за повече членове на семейството, докато по-възрастният собственик на жилище ще има съвсем различни предпочитания.

 

Ако обмисляте строителство на къща, ще се радваме да Ви помогнем.  Ние сме строителна фирма с над 20 г. опит и предлагаме професионално и качествено строителство на еднофамилни жилищни сгради. Обадете ни се на телефон 0888792282 или се свържете с нас на Facebook страницата ни, или на имейл office@woosley.eu

 

Facebook
LinkedIn
Email
Twitter
Telegram
WhatsApp

Разледайте и другите ни публикации