интериорен дизайн Воослей

6 стъпки за планиране на успешен строителен проект

Съществува силно изкушение да се впуснете направо в проектите за преустройство на дома. Колкото по-бързо започнете, толкова по-бързо ще приключите, нали? За съжаление, това не е така, ако не сте направили предварително някои важни планирания. Всеки професионален проектант и изпълнител управлява бизнеса си по различен начин, но собствениците на жилища обикновено трябва да следват едни и същи стъпки, за да стигнат до фазата на строителството.

 

Ето шест важни стъпки, които ще ви помогнат да планирате успешен ремонт на дома, както и причините, поради които те са толкова важни за всеки проект.

 

  1. Изберете професионален дизайнер

Повечето собственици на жилища наемат архитект или интериорен дизайнер, а понякога и двамата. Всяка компания прави нещата по малко по-различен начин, а лицензирането на проектантите е различно във всяка държава. Много дизайнери работят по проекти, които не включват големи структурни работи или допълнения, и също така предлагат помощ при избора на материали и цветове. Архитектите могат да поемат широк спектър от работа или да работят само по плановете на етажите и разрешителните, а подробностите по електрическия план, баните и кухнята да оставят на друг дизайнер.

 

Изборът на професионален проектант обикновено започва с лична среща, която може да отнеме няколко седмици в зависимост от това колко фирми интервюирате. Това е вашата възможност да разберете услугите, които всяка фирма предлага, и да се уверите, че те съответстват на това, което очаквате. От решаващо значение е също така да имате предвид бюджет за проекта, който да съобщите ясно на фирмата, която наемате, за да може дизайнът да се съобрази с това, което планирате да инвестирате.

 

  1. Създаване на план

След като изберете фирма за проектиране, е време да започнете да изготвяте план. Обикновено има поне два, а понякога и три добри начина да постигнете целите си в областта на дизайна.

Плановете се наричат схематични проекти; те обикновено включват грубо оформление на етажния план и някои прости изгледи на екстериора на дома, ако има допълнение. Професионалистът по проектиране се нуждае от време, за да ги разработи, а след това обикновено още една или две седмици, за да ги обмисли и да вземе решение. Ако проектът е по-голям или собствениците на жилища искат да направят допълнителни промени в схемите, тази първоначална фаза на проектиране може да отнеме няколко месеца.

 

  1. Провеждане на интервюта с изпълнителите

Изпълнителите често се включват в процеса, след като е избран окончателен схематичен проект. Обикновено има поне обща представа за това как ще изглежда къщата отвън, оразмерен план на етажа и някои предварителни избори на материали. С този обем информация е възможно да се предоставят предварителни оценки на разходите.

 

Често от изпълнителите се иска да направят оценка на схематичния проект като част от процеса на интервю. Организирането на интервютата може да отнеме няколко седмици и обикновено поне две-три седмици след интервютата, за да се получат оценките. Като цяло интервютата с кандидатите и получаването на оценките може да отнемат от четири до шест седмици. След това може да поискате да се обадите на референти, да посетите работни площадки или да направите допълнително проучване, преди да вземете решение за изпълнителя, който ще наемете.

 

  1. Отидете да пазарувате, докато другите се занимават с инженерство

Обичате да пазарувате или мразите да пазарувате? Това може да определи дали да привлечете дизайнер, който да ви помогне при избора на материали. Дори тези, които обичат да пазаруват, може да са претоварени от всички възможности и да искат професионален принос. Не подценявайте броя на нещата, които трябва да се изберат – от дръжките на вратите и прозорците до плотовете и осветителните тела. За да можете наистина да държите под контрол разходите по проекта, най-добре е да изберете всяко едно нещо преди началото на строителството. Това ще позволи на изпълнителя да ви каже цените на това, което бихте искали, и да планира правилно покупките на материали въз основа на сроковете за доставка.

 

Оставете си един до два месеца, за да изберете всичко. Докато пазарувате плочки и подове от твърда дървесина, вашият архитект или дизайнер ще финализира строителните чертежи, ще работи със строителен инженер за това как ще бъде изграден проектът и ще внесе подробностите, необходими за получаване на разрешително. Ако всичко върви добре, ще работите по тази и предишната стъпка едновременно и ще завършите по едно и също време.

 

  1. Вземете разрешителните си

В зависимост от обхвата на вашия проект и мястото, където се намира, издаването на разрешителни може да отнеме ден, месеци или дори години. Преди да подадете документи за разрешителни, трябва да имате представа за продължителността на процеса, което ще ви позволи да определите вероятна дата за започване на проекта. Таксите за издаване на разрешителни могат да варират от няколкостотин долара до хиляди долари, в зависимост от това къде живеете и колко голям е проектът ви.

 

  1. Готови, поставени 

След като планът е представен за разрешителни и е направен избор на материали, вашият изпълнител ще може да завърши ценообразуването и да напише договор за строителство. Ако избраните материали струват повече, отколкото позволява бюджетът, може да има кръг от „инженеринг на стойността“, което означава промяна на обхвата на работата или материалите, за да се намалят разходите. Към момента на подписване на договора изпълнителят ще е определил елементите с по-дълъг срок на доставка (като шкафове, прозорци, врати, плочки и понякога водопроводни или електрически тела) и дори може да ги поръча преди началото на строителството, в зависимост от времето на проекта.

 

Процесът на планиране може да бъде продължителен, но всяка стъпка, която предприемате, ще ви доближи до започването на проекта с ясна визия за това, което предстои. Тази инвестиция на време в началото означава, че целият ви строителен екип – професионален проектант, изпълнител и вие – може да започне проекта на една и съща страница с ясно формулиран план. Така е много по-лесно да кажете: „Започваме!“ без никакво колебание.

Свържете се с нас за безплатна консултация тук

Facebook
LinkedIn
Email
Twitter
Telegram
WhatsApp

Разледайте и другите ни публикации